Page 5 Capf

89. Which one of the following pairs of Island and Sea/Ocean is NOT correctly matched?

(a) Cyprus : Mediterranean Sea

(b) Falkland : Atlantic Ocean

(c) Chagos : North Pacific Ocean

(d) Islas Cocos : Indian Ocean

Answer: (c) Chagos : North Pacific Ocean


90. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I

[Mineral]

A. Zinc

B. Gold

C. Chromite

D.Pyrite


List II

[Mine]

1. Amjhore

2. Sukinda

3. Zawar

4. Hutti

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 3 2 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 1 4 2 3

Answer:(c) 3 4 2 1


91. As per Census 2011, which one of the following is the correct descending order of States in India is respect of sex ratio [female per thousand of males] ?

(a) West Bengal – Madhya Pradesh – Uttarakhand – Jammu and Kashmir

(b) Madhya Pradesh – West Bengal – Jammu and Kashmir – Uttarakhand

(c) Uttarakhand – West Bengal – Madhya Pradesh – Jammu and Kashmir

(d) West Bengal – Uttarkhand – Madhya Pradesh – Jammu and Kashmir

Answer: (c) Uttarakhand – West Bengal – Madhya Pradesh – Jammu and Kashmir


92. Liquid water is denser than ice due to

(a) higher surface tension

(b) hydrogen bonding

(c) vander waals forces

(d) covalent bonding

Answer: (b) hydrogen bonding


93. Which one of the following is the chemical name of heavy water?

(a) Hydrogen oxide

(b) Deuterium dioxide

(c) Deuterium oxide

(d) Heavy hydrogen oxide

Answer:(c) Deuterium oxide


94. Who among the following has coined the term ‘Quark’ , the fundamental particles that make up protons and neutrons in an atomic nucleus?

(a) Richard Feynman

(b) Murray Gell-Mann

(c) Albert Einstein

(d) Neils Bohr

Answer: (b) Murray Gell-Mann


95. The mass number of an element is NOT changed when it emits

(a) Alpha and Beta radiations only

(b) Alpha and Beta radiations only

(c) Alpha and Gamma radiations only

(d) Alpha, Beta and Gamma radiations

Answer: (a) Alpha and Beta radiations only


96. Which one of the following is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it a perfect square?

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer: (c) 5


97. A 3 digit number 4 x 3 is added to 984 to get a 4 digit number 13Y7. If 13Y7 is divisible by 11, then what is the value of [X + Y] ?

(a) 15

(b) 12

(c) 11

(d) 10

Answer: (d) 10


98. If all students are boys and all boys are dancers, then which one of the following statements, is difinitely true?

(a) All dancers are boys

(b) All boys are students

(c) All students are dancers

(d) All students are dancers

Answer: (d) All students are dancers


99. In March 2017, a High Court in India had accorded the status of living human entities to which two of the following rivers?

(a) Brahmaputra and Ganga

(b) Ganga and Yamuna

(c) Yamuna and Godavari

(d) Krishna and Kaveri

Answer: (b) Ganga and Yamuna


100. Which one of the following statements about land tenure system is NOT correct?

(a) During the British rule in India three categories of land tenure system, viz. Zamindari, Mahalwari and Ryotwari were introduced

(b) Under Zamindari system , land was held by one person or at the most by a few joint owners who were responsible for the payment of land revenue

(c) Under the Mahalwari system , the agricultural lands belonged to the Government.

(d) Under Ryotwari system, the individual holders had the permanent rights over land and were directly responsible for payment of land revenue


Answer: (c) Under the Mahalwari system , the agricultural lands belonged to the Government.

101. Which of the following are the necessary conditions for the growth of coral reefs ?

1. Photic conditions

2. Clean and sediment free water

3. Sea salinity of 6%

4. Tropical sea water with temperature of 20oC to 21oC.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 , 2 and 4 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 , 3 and 4

Answer: (a) 1 , 2 and 4 only

102. Which one of the following diseases is caused by Cadmium pollution?

(a) Minamata

(b) Itai – Itai

(c) Fluorosis

(d) Blue baby syndrome

Answer: (b) Itai – Itai


103. Presence of ozone in the atmosphere is important because it absorbs

(a) ultraviolet – A and ultraviolet – B radiations

(b) ultraviolet – B radiations only

(c) infrared-B radiations only

(d) outgoing ultraviolet-B radiations and incoming ultraviolet-A radiations

Answer: (a) ultraviolet – A and ultraviolet – B radiations


104. NPP [Net Primary Productivity] is highest for

(a) tropical forests

(b) swamps

(c) reefs

(d) woodland and shrub land

Answer: (a) tropical forests


105. Study of a single species and the environmental factors in its habitat is called

(a) Genecology

(b) Synecology

(c) Autecology

(d) Ethology

Answer: (c) Autecology

106. In an examination , 25% of the candidates failed in Mathematics and 12% failed in English . If 10% of the candidates failed in both the subjects and 292 candidates passed in both the subjects , which one of the following is the number of total candidates appeared in the examination?

(a) 300

(b) 400

(c) 460

(d) 500


Answer: (b) 400

107. 5% of income of A is equal to 15% of income of B and 10% income of B is equal to 20% of income of C. If the income of C is Rs.2,000, then what is the total income of A, B and C?

(a) Rs.20,000

(b) Rs.18,000

(c) Rs.14,000

(d) Rs.6,000


Answer: (a) Rs.20,000


108. If the product of n positive numbers is unity, then their sum is

(a) a positive integer

(b) divisible by n

(c) equal to n + 1/n

(d) never less than n

Answer: (d) never less than n



previous page                                                                               Next Page 

Popular posts from this blog

SSC CPO 3rd July all Shift Questions with answers

GK / GA Questions asked in SSC CPO 2017 Exam [Shift-2] (05th July 2017)

Economics notes PDF (Free download)

Mass point geometry theorem for SSC CGL

SSC CPO 2017 , 7th July paper Analysis

Expected Cut off SSC CPO pre Exam 2017

Hand Written Notes : Geometry By Abhinay Sharma , Abhinay Maths

Major Indices and Ranking of India प्रमुख सूचकांकों में भारत की स्थिति , PDF डाउनलोड करें