Page 4 CAPF

71. ‘Nomadic Elephant’ is a joint military exercise between India and

(a) China
(b) Mongolia
(c) Vietnam
(d) Bhutan

Answer: (b) Mongolia

72. Which one of the following artificial sweeteners is modified sugar ?

(a) Aspartame
(b) Saccharin
(c) Sucralose
(d) Alitame

Answer: (c) Sucralose

73. Which one of the following polymers is made of protein ?

(a) Rubber
(b) Cotton
(c) Wool
(d) Jute

Answer: (c) Wool

74. Which of the following diseases are caused by the consumption of water contaminated by mercury and nitrate ?

(a) Minamata disease and Osteoporosis
(b) Osteoporosis and Blue Baby Syndrome
(c) Minamata disease and Blue Baby Syndrome
(d) Osteoporosis and Minamata disease

Answer: (c) Minamata disease and Blue Baby Syndrome

75. Leakage of which one of the following gases had caused Bhopal Gas Tragedy in the year 1984 ?

(a) Methyl isocyanate
(b) Hexamethylene diisocyanate
(c) Isophorone diisocyanate
(d) Isothiocyanate

Answer: (a) Methyl isocyanate

76. The difference between the compound interest and the simple interest for 2 years on a sum of money is Rs.60. If the simple interest for 2 years is Rs. 1440, what is the rate of interest ?

(a) 416 %
(b) 6 14 %
(c) 8 %
(d) 813 %

Answer: (d) 813 %
77. A, B, C, D, E & F compared their marks in an examination and found that A obtained the highest marks, B obtained more marks than D, C obtained more that at least two others and E had not obtained the lowest marks.

Consider the following statements :

Statement 1 : At least two members obtained less marks than C
Statement 2 : E and F obtained the same marks

Which of the above statement[s] is/are sufficient to identify the one with the lowest marks ?

(a) Both 1 and 2
(b) Neither 1 nor 2
(c) 1 only
(d) 2 only

Answer:(b) Neither 1 nor 2

78. Two men set out at the same time to walk towards each other from points A and B; 72 lm apart. The first man walks at the speed of 4 kmph while the second walks 2 km in first hour, 2 12 km in the second hour, 3 km in the third hour, and so on. The two men will meet.

(a) in 8 hours
(b) nearer to A than B
(c) nearer to B than A
(d) midway between A and B

Answer: (d) midway between A and B

79. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I

[Hydro power project ]
Maithon project
Salal project
Rana Pratap Sagar project
Tehri project

List II

[River]
Chambal river
Bhagirathi river
Barakar river
Chenab river

Code :

A B C D

(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2

Answer: (d) 3 4 1 2
80. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I

[Vegetation]
Chaparrals
Maquis
Fynbos
Malle scrubs

List II

[Region]
North America
Southern Europe
South Africa
Australia

Code :

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 2 4

(c) 4 3 2 1

(d) 4 2 3 1

Answer: (a) 1 2 3 4

81. Which one of the following tiger reserves of India has ‘Bhoorsingh the Barasingha’ as its official mascot ?

(a) Nameri tiger reserve
(b) Ranthambhore tiger reserve
(c) Panna tiger reserve
(d) Kanha tiger reserve

Answer: (d) Kanha tiger reserve



82. Which one of the following elements is present in the green pigment of leaves?

(a) Magnesium
(b) Iron
(c) Calcium
(d) Copper

Answer: (a) Magnesium

83. Which one of the following is NOT correct about organic farming?

(a) It does not use genetically modified seeds
(b) Synthetic pesticides or fertilizers are not used
(c) It uses minimal crop rotation
(d) It uses ecologically protective practices

Answer: (c) It uses minimal crop rotation

84. Which one of the following instruments is used for measuring moisture content of air?
(a) Hydrometer
(b) Hygrometer
(c) Hypsometer
(d) Pyconometer
Answer: (b) Hygrometer

85. Bronze is an alloy of copper and
(a) nickel
(b) iron
(c) tin
(d) aluminium
Answer: (c) tin

86. The length of a rectangle is increased by 60% . By what percent would the width have to be decreased to maintain the same area?
(a) 37.5%
(b) 60%
(c) 75%
(d) 120%

Answer: (a) 37.5%

87. Two pipes A and B can fill a tank in 12 minutes and 16 minutes respectively. If both the pipes are opened together, then after how much time, B should be closed so that the tank is full in 9 minutes?
(a) 3 ½ min
(b) 4 min
(c) 4 ½ min
(d) 4 ¾ min

Answer: (b) 4 min

88. One year ago, a father was four times as old as his son. After six years his age exceeds twice his son’s age by 9 years . The ratio of their present age is
(a) 9 : 2
(b) 11 : 3
(c) 12 : 5
(d) 13 : 4

Answer: (b) 11 : 3


89. Which one of the following pairs of Island and Sea/Ocean is NOT correctly matched?

(a) Cyprus : Mediterranean Sea

(b) Falkland : Atlantic Ocean

(c) Chagos : North Pacific Ocean

(d) Islas Cocos : Indian Ocean

Answer: (c) Chagos : North Pacific Ocean

90. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I                                    List II

[Mineral]                        [Mine]

A. Zinc                                1. Amjhore
                         
B. Gold                                2. Sukinda

C. Chromite                       3. Zawar

D.Pyrite                              4. Hutti

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 3 2 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 1 4 2 3

Answer:(c) 3 4 2 1





Previous Page                                                                       Next page 

Popular posts from this blog

SSC CPO 3rd July all Shift Questions with answers

GK / GA Questions asked in SSC CPO 2017 Exam [Shift-2] (05th July 2017)

Economics notes PDF (Free download)

Mass point geometry theorem for SSC CGL

SSC CPO 2017 , 7th July paper Analysis

Expected Cut off SSC CPO pre Exam 2017

Hand Written Notes : Geometry By Abhinay Sharma , Abhinay Maths

Major Indices and Ranking of India प्रमुख सूचकांकों में भारत की स्थिति , PDF डाउनलोड करें