Page 3 CAPF

51. Which one of the following was the mandate of the Dhar Commission [1948]?

(a) To study the classification of States
(b) To recommend whether the States can be reorganized on linguistic basis
(c) To study the Centre – State relations
(d) To examine whether Madras city can be transferred to Andhra

Answer: (b) To recommend whether the States can be reorganized on linguistic basis
52. Which one of the following pairs of term and meaning is NOT correctly matched?

(a) Khalisa: Villages whose income went directly to the State Treasury
(b) Mauza: Rebellious territory
(c) Inam: Land allotted to learned and religious man
(d) Jagir: Territorial assignment given to Mansabdars in lieu of salary

Answer: (d) Jagir : Territorial assignment given to Mansabdars in lieu of salary
53.
Statement I : Plantation farming has mostly been practiced in humid tropics
Statement II : The soil of humid tropic is highly fertile

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true

Answer: (a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.

54.
Statement I : Chameleon changes its skin colour to match with the colour of the surroundings.
Statement II : The skin of chameleon emits light of the colour of the surrounding through fluorescence.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true

Answer: (a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.

55.
Statement I : Occasionally we see two rainbows together, the primary rainbow with another less intense secondary rainbow about 10 degrees away
Statement II : The secondary rainbow appears due to refraction after a reflection of sunlight from the water droplets.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true

Answer: (a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.

56.
Statement I : Nationalism in India, which was assigned a privileged position by its western educated political leadership , was a ‘different’ , but a ‘derivative discourse’ from the west
Statement II : Indian nationalism as a response to western imperialism was ‘like all such responses, shaped by what it was responding to’

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true

Answer: (b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I

57.
Statement I : The British legal scholars relied on Indian Pandits and Maulavis for understanding of canons of authoritative texts.
Statement II : British codified the Hindu Laws in 1783 and the Muslim Laws in 1785

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true

Answer: (a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.

58.
Statement I : Dadabhai Naoroji argued that what was being drained out was ‘potential surplus’ that could generate more economic development in India if invested in India
Statement II : Imperialists believed that India was brought into the large capitalist world marked and that was in itself a progress towards modernization.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true

Answer: (b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I

59.
Statement I : The Man Booker International Prize is now unlikely to be won by an English author.
Statement II : The Booker Prize Foundation announced that the Man Booker International Prize was to evolve from 2016 onwards into a prize for fiction in translation.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements are individually true but Statement II is NOT the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true

Answer: (d) Statement I is false but Statement II is true

59. In which one of the following buildings the first extant true arch is found ?

(a) Arhai din ka Jhonpra
(b) Quwwat ul Islam Mosque
(c) Tomb of Sultan Balban
(d) Alai Darwaza

Answer: (b) Quwwat ul Islam Mosque

60. Which one of the following statements is NOT correct ?

(a) Sharaf Qai was a minister of Allauddin Khalji
(b) Under Giyasuddin Tughluq Muqtis were warned not to ill-treat any of their officials for small amounts taken over and above their salaries
(c) The Arabic work masalik-i-Absar gives description of the functioning of Iqta system under Muhammad bin Tughluq
(d) Marco Polo has not mentioned about Pearl Fishery of Tuticorin in South India

Answer: (c) The Arabic work masalik-i-Absar gives description of the functioning of Iqta system under Muhammad bin Tughluq

61. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I
[Book]
The World As I see it
How to Live Longer and Feel Better
The Theory of Everything
Indomitable Spirit

List II
[Author]
APJ Abdul Kalam
Stephen Hawking
Albert Einstein
Linus Pauling

Code :
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 1 4 2 3

Answer: (a) 3 4 2 1

62. Which one of the following countries has officially recognized Bitcoin as a legal payment method since 1st April 2017 ?
(a) Japan
(b) China
(c) USA
(d) India

Answer: (a) Japan

63. Consider the following passage and identify the person :

Born in April 1932, she was a renowned Hindustani classical vocalist. She was recognized as an innovative exponent of the Jaiput Gharana. She was awarded Padma Bhushan and Padma Vibhushan. She was also a Fellow of Sangeet Natak Akademy. She died in April 2017.

(a) Mrinalini Sarabhai
(b) Mogubai Kurdikar
(c) Kishori Amonkar
(d) MS Subbulakshmi

Answer:(c) Kishori Amonkar 

64. Which one of the following is the winner of the Vijay Hazare Trophy 2017 ?

(a) Uttar Pradesh
(b) Karnataka
(c) Assam
(d) Tamil Nadu

Answer: (d) Tamil Nadu
65. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I
[Committee]
Rangarajan Committee
Narsimhan Committee
Kelkar Committee
Malhotra Committee

List II
[Subject]
Tax Reform
Insurance Reform
Disinvestment of shares in PSEs
Banking Sector Reform

Code :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2

Answer: (c) 3 4 1 2

66. To which of the following sectors of the economy, the activity of agriculture and services belong to ?

(a) Primary and Tertiary respectively
(b) Primary and Secondary respectively
(c) Tertiary and Secondary respectively
(d) Secondary and Quaternary respectively

Answer: (a) Primary and Tertiary respectively


67. Which one of the following statements about Allahabad Prashasti is correct ?
(a) It clearly presents the Gupta empire as the epic center of a complex web of varied political relationships
(b) Line 15 of it refers to the capturing a king of the Kota family
(c) Line 23 refers to Samudragupta violently exterminating a number of kings of Aryavarta
(d) Line 20 refers to rulers offering tribute, obeying the orders of the Gupta King
Answer: (c) Line 23 refers to Samudragupta violently exterminating a number of kings of Aryavarta

68. Which one of the following statements about the Gupta period is NOT correct ?

(a) Forced labour [Vishti] became more common than before in this period
(b) A passage in the Vishnu Purana refers to the Guptas enjoying all the territories along the Ganga up to Prayaga
(c) The Mehrauli inscription suggests that Chandragupta fought against a confederacy of enemies in Bengali and also led a campaign into the Punjab
(d) Saurashtra was not a part of the Gupta Empire

Answer: (d) Saurashtra was not a part of the Gupta Empire


69. Which one of the following statements about the Sukanya Samridhi Scheme is Not correct ?

(a) Only parents of girls up to the age of 10 years can open such accounts in their daughters name
(b) Contributions are eligible for tax benefits under Section 80C of the Income Tax Act
(c) Interest earned there on is exempted up to Rs. 1500 per annum
(d) A maximum of Rs. 1.50 lakh per annum can be invested in this account
Answer:(c) Interest earned there on is exempted up to Rs. 1500 per annum

70. Which of the following are the reforms introduced in Budget 2017-2018 ?
  1. Presentation of Budget advanced to 1st February to enable the Ministries to operationalise all activities from the commencement of the financial year
  2. Merger of Railway Budget with General Budget to bring Railways to the center stage of Government’s Fiscal Policy
  3. Removal of plan and non-plan classification of expenditure to facilitate a holistic view of allocations for Sectors and Ministries.

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 2 only

Answer: (c) 1, 2 and 3



Previous Page                                                                                               Next Page   


Popular posts from this blog

SSC CPO 3rd July all Shift Questions with answers

GK / GA Questions asked in SSC CPO 2017 Exam [Shift-2] (05th July 2017)

Economics notes PDF (Free download)

Mass point geometry theorem for SSC CGL

SSC CPO 2017 , 7th July paper Analysis

Expected Cut off SSC CPO pre Exam 2017

Hand Written Notes : Geometry By Abhinay Sharma , Abhinay Maths

Major Indices and Ranking of India प्रमुख सूचकांकों में भारत की स्थिति , PDF डाउनलोड करें