Page 2 CAPF questions and Answers

31. Who among the following Mathematician is the recipient of the Abel Prize for the year 2017?

(a) John F Nash
(b) Yves Meyer
(c) SR Srinivasa Varadhan
(d) Andrew Wiles

Answer: (b) Yves Meyer

32. Who among the following scholars has conceptualised the Constitution of India as a ‘seamless web’?

(a) MV Pylee
(b) DD Basu
(c) Granville Austin
(d) Subhash Kashyap

Answer: (c) Granville Austin

33. Which of the following statements is/are correct?
  1. Article 15 of the Constitution of India is available to both citizens of India and the foreigners.
  2. Article 16 of the Constitution of India is available to the citizens of India only.
  3. Article 21 of the Constitution of India is available to both citizens of India and the foreigners alike within the territory of India.
Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b) 2 and 3 only

34. Who among the following are entitled to get the benefits of equality before the law and the equal protection of the laws as enshrined under Article 14 of the Constitution of India?
  1. All Indian citizens living in India
  2. All Indian citizens living abroad
  3. Foreigners living within the territory of India.
  4. All citizens born in India.
Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3 only
(d) 4

Answer: (b) 1, 2 and 3

35. Which one of the following statements about the English Education Act of 1835 is NOT correct?

(a) it was proposed by Governor General William Bentinck on the advice of Macaulay
(b) It made English the language of instruction in Indian education system.
(c) With the formal institutionalization of English as the language of instruction, the state was set for a new direction to India education
(d) To the existing Oriental Institutions, fresh awards of stipends to students and the publication of classical texts were to continue

Answer: (d) To the existing Oriental Institutions fresh awards of stipends to students and the publication of classical texts were to continue
36. Which one of the following dynasties ruled under the suzerainty of Kingdom of Vijayanagar?

(a) Sangamas , Saluvas, Tuluvas and Aravidus
(b) Sangamas, Hoysalas, Aravidus and Tuluvas
(c) Hoysolaas, Saluvas, Poligars and Sangamas
(d) Yadavas of Devagiri, Hoysalas, Saluvas and Aravidus
Answer: (a) Sangamas, Saluvas, Tuluvas and Aravidus

38. Which of the following statement[s] about Easterine Kire is/are correct?
  1. Born in Nagaland, she is a poet, novelist and children’s book writer.
  2. She is the recipient of the Hindu Prize for the year 2015 for her poetic novel. ‘When the River Sleeps’
  3. ‘When the River Sleeps’ was an exploration of the Naga spirit universe
Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d) 1, 2 and 3
39. Which of the following statements about the Paris Agreement on Climate Change is NOT correct?

(a) The agreement has been signed by more than 190 countries [as of March 2017]
(b) The agreement went into effect on 4 November 2016
(c) The Intended Nationally Determined Contribution [INDC] pledged during the 2015 Climate Change Conference has been withdrawn in the Paris Agreement
(d) Both USA and China joined the Paris Agreement

Answer: (c) The Intended Nationally Determined Contribution [INDC] pledged during the 2015 Climate Change Conference has been withdrawn in the Paris Agreement

40. Akshay Kumar was chosen for the best actor award for the 64th National Film Awards [2017] for his role in the Hindi film

(a) Mukti Bhawan
(b) Naam Shabana
(c) Rustom
(d) Airlift

Answer: (c) Rustom
41. Which one of the following statements about the provisions of the Constitution of India is correct?

(a) Minorities can establish and administer educational institutions of their choice
(b) Only linguistic, ethnic and religious minorities find mention under Article 30
(c) Every religious denomination has unfettered right to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes
(d) An educational institution established by a religious minority loses its minority status on receiving financial aid from the Government

Answer: (d) An educational institution established by a religious minority loses its minority status on receiving financial aid from the Government

42. Which of the following pair[s] is /are correctly matched?
  1. Rule of Lapse: Part of grant that can be carried over to next year.
  2. Supplementary: An advance grant to meet expenditures
  3. Vote on account: Additional funds granted in the course of financial year
Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) None of the above

Answer: (d) None of the above 

43. Who among the following has won the Dadasaheb Phalke award for the year 2016?

(a) K Viswanath
(b) Shashi Kapoor
(c) Gulzar
(d) Manoj Kumar

Answer: (a) K Viswanath

44. Which one of the following had created the office of the Secretary of State for India?

(a) The Councils Act 1861
(b) The Government of India Act 1858
(c) The Morley Minto Reforms
(d) Montague Chelmsford reforms

Answer: (b) The Government of India Act 1858

45. Match List – I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists

List I

[Author]
Herman Kulke
Brajadulal Chattopadhyaya
Peter Jackson
Sunil Kumar

List II

[Book]
The Delhi Sultanate: A Political and Military History
The Emergency of Delhi Sultanate: AD 1192 – 1296
The State of India: 1000-1700
The Making of Early Medieval India

Code :

A B C D

(a) 2 1 4 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 4 1 3
(d) 3 1 4 2

Answer: (b) 3 4 1 2

45. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:

List I

[Official]
Samahartri
Samnidhatri
Sansthadhyaksha
Antaravamshika

List – II

[Office held]
Chief of the Palace Guards
Chief collector of revenue
Treasurer
Superintendent of markets

Code :

A B C D

(a) 2 4 3 1
(b) 2 3 4 1
(c) 1 3 4 2
(d) 1 4 3 2

Answer: (b) 2 3 4 1

46. Which of the following most suitably captures the meaning and essence of ‘globalization’?
  1. It is about conducting external relations between two or more State of the world
  2. It is a process of coming together of worldwide social relations bypassing territories
  3. It refers to thinking trans territorially about global risks affecting people
  4. It has a wishful vision of supra-state governance
Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 4 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c) 2, 3 and 4 only

47. Who among the following is one of the six winners of the Goldman Environmental Prize, for the year 2017?

(a) Jadav Payeng
(b) Anadish Pal
(c) Prafulla Samantra
(d) Sunderlal Bhauguna

Answer: (c) Prafulla Samantra


48. Padma Shri Sudarsan Pattnaik is well known as a

(a) novelist
(b) golfer
(c) classical dancer
(d) sand artist

Answer: (d) sand artist

49. Which one of the following is the correct sequence of different stages a budget has to go through in the Parliament?

  1. Presentation of the Budget?
  2. Scrutiny by Departmental Committees
  3. Passing of Finance Bill
  4. Passing of Appropriation Bill
Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 – 2 – 4 – 3
(b) 1 – 3 – 2 – 4
(c) 2 – 1 – 3 – 4
(d) 4 – 3 – 2 – 1

Answer: (a) 1 – 2 – 4 – 3

50. Government of which one of the following States has appointed the Rajamannar Committee to study the Centre-State relations?

(a) Government of Andhra Pradesh
(b) Government of Karnataka
(c) Government of Maharashtra
(d) Government of Tamil Nadu

Answer: (d) Government of Tamil Nadu 






     Previous  PAGE                                                                                NEXT PAGE


Popular posts from this blog

SSC CPO 3rd July all Shift Questions with answers

GK / GA Questions asked in SSC CPO 2017 Exam [Shift-2] (05th July 2017)

Economics notes PDF (Free download)

Mass point geometry theorem for SSC CGL

SSC CPO 2017 , 7th July paper Analysis

Expected Cut off SSC CPO pre Exam 2017

Hand Written Notes : Geometry By Abhinay Sharma , Abhinay Maths

Major Indices and Ranking of India प्रमुख सूचकांकों में भारत की स्थिति , PDF डाउनलोड करें