Page 7 CAPF

114) Two positions of a dice with 1 to 6 dots on its sided are shown below :





If the dice is resting on the side with three dots, what will be the number of dots on the side at the top ?


(a) 1


(b) 1 or 5


(c) 5


(d) 2 or 5


Answer: (b) 1 or 5
115) Consider the following figure :




What is the number of rectangle which are not squares in the above figure ? [Given that ABCD is a square and E, F, G, H are midpoints of its sides]


(a) 14


(b) 16


(c) 20


(d) 21


Answer: (b) 16


116) Consider the following number ;


n = [(6374)1793 x (625)317 x (313)49]


Which one of the following is the digit at the unit place of n ?


(a) 0


(b) 1


(c) 2


(d) 5


Answer: (a) 0


114) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the List :


List I


[Bird Sanctuary]
Sultanpur
Kulik
Nawabganj
Attiveri


List II
West Bengal
Haryana
Uttar Pradesh
Karnataka


Code :


A B C D


(a) 2 1 3 4


(b) 2 3 1 4


(c) 4 3 1 2


(d) 4 1 3 2


Answer: (a) 2 1 3 4


118) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :


List I


[National Park]
Corbett
Neora Valley
Betla
Kanha


List II


[Location in map]




Code :


A B C D


(a) 2 1 3 4


(b) 2 3 1 4


(c) 4 1 3 2


(d) 4 3 1 2


Answer: (c) 4 1 3 2


119) Consider the following statements:
Areas where rainfall exceeds 250 cm
Annual temperature 25oC – 27oC
Average humidity exceeds 75%
Trees do not shed the leaves


To which one of the following types of vegetation does the above represent ?


(a) Tropical wet evergreen


(b) Tropical semi evergreen


(c) Tropical moist deciduous


(d) Tropical dry evergreen


Answer: (a) Tropical wet evergreen

120) Which of the following statements related to tribes in India are correct ?
Tharu tribes are found in Uttar Pradesh and Uttarakhand
Irula, Chenchu and Sumali tribes are found in Kerala
Garasia tribes are found in Goa
Gaddi tribes are nomadic herdrs of Jammu and Kashmir and Himachal Pradesh


Select the correct answer using the code given below :


(a) 1 and 3 only


(b) 2 and 4 only


(c) 1, 2 and 4 only


(d) 1 , 2, 3 and 4


Answer: (a) 1 and 3 only


121) Consider the following statements about ‘Ring of Fire’.
It is also known as circum-Pacific belt of volcanoes
It is an active seismic zone
It is a zone of divergent plate margin


Select the correct answer using the code given below :


(a) 1 only


(b) 1 and 2 only


(c) 2 and 3 only


(d) 1, 2 and 3


Answer: (b) 1 and 2 only

122) The Bum La Pass is located in


(a) Sikkim


(b) Arunachal Pradesh


(c) Himachal Pradesh


(d) Uttarakhand


Answer: (b) Arunachal Pradesh


123) Which one of the following is located at the southernmost latitude?


(a) SouthAfrica


(b) Australia


(c) Chile


(d) Polynesia


Answer: (c) Chile
Page 6 






PAGE 1  

Page 2                          

Page 3

Page 4

Page 5

Page 6 


Popular posts from this blog

SSC CPO 3rd July all Shift Questions with answers

GK / GA Questions asked in SSC CPO 2017 Exam [Shift-2] (05th July 2017)

Economics notes PDF (Free download)

Mass point geometry theorem for SSC CGL

SSC CPO 2017 , 7th July paper Analysis

Expected Cut off SSC CPO pre Exam 2017

Hand Written Notes : Geometry By Abhinay Sharma , Abhinay Maths

Major Indices and Ranking of India प्रमुख सूचकांकों में भारत की स्थिति , PDF डाउनलोड करें